ورزش های آبی جمهوری اسلامی ایران

بیداریان، ششمین المپیکی تاریخ شنای ایران

محمد بیداریان تنها نماینده شنای ایران در المپیك مصاف بسیار سختی برابر حریفان خود خواهد داشت و هدف اصلی او ارتقا ركوردهای شخصی‌اش است.

به گزارش روابط عمومی فدراسیون شنا و به نقل از خبرگزاری ایسنا، در المپیك لندن ١۰٢ مدال در رشته شنا توزیع می شود و كشورهای توسعه یافته حساب ویژه‌ای روی مدال آوری در این ورزش پایه باز كرده‌اند. شاید شنا در كنار دو و میدانی و یكی دو رشته ورزشی دیگر از معدود ورزش‌هایی است كه یك ورزشكار می‌تواند به تنهایی چند مدال بدست آورد و از این نظر در مقایسه با بسیاری از رشته‌ها دارای اهمیت بیشتری است كه البته سهم شنای ایران در لندن تنها یك سهمیه از طریق وایلد كارت در ماده ١۰۰ متر آزاد است.

١۴ طلای مایكل فلپس در دو دوره المپیك
مایكل فلپس شناگر و قهرمان آمریكایی رکورددار کسب بیشترین مدال در یک دوره المپیک است. او در بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۰۴ یونان، در حالی که تنها ۱۹ سال داشت هشت مدال المپیک را به دست آورد که از این تعداد شش طلا را برای كشورش به ارمغان آورد. فلپس در المپیك ٢۰۰٨ پكن موفق شد در هشت رشته مدال طلا بگیرد و با ١۴ مدال طلای المپیك به عنوان “بزرگترین قهرمان تاریخ المپیک” معرفی شود.
شنا یكی از قدیمی ‌ترین رشته‌های المپیكی است كه از نخستین دوره این رقابت‌ها یعنی سال ١٨٩۶ مسابقاتش برگزار شده است. البته مواد و بخش‌هایی در آن دوره در زیر گروه ورزش شنا قرار داشت که طی سال‌های بعد تفاوت زیادی پیدا كرد. در حال حاضر شنا در ماده‌های مختلفی از جمله ١۰۰ متر آزاد، ١۰۰ متر قورباغه و… برگزار می‌شود و هزاران تن از بهترین ورزشكاران جهان برای حضور در معتبرترین رقابت جهان با یكدیگر رقابت می‌كنند.

شنای ایران در المپیك ها
حیدر شنجانی نخستین نماینده شنای ایران در المپیك بود كه در ماده ١۰۰ متر قورباغه در رقابت‌های ١٩۶۴ توكیو شركت كرد. در المپیك ١٩٩۶ آتلانتا حامد رضاخانی در ماده ١۵۰۰ متر، در المپیك ٢۰۰۰ سیدنی حمیدرضا مبرز در ماده ١۰۰ كرال سینه، ٢۰۰۴ آتن بابك فرهودی در ١۰۰ متر كرال سینه و ٢۰۰٨ پكن محمد علیرضایی در ١۰۰ متر قورباغه به عنوان نمایندگان ایران در المپیك شركت كرده‌اند. البته به جز محمد علیرضایی كه موفق به كسب سهمیه المپیك شده است سایر نمایندگان شنای ایران به كمك وایلد كارت به المپیك راه یافته‌اند.

علیرضایی و المپیك پكن
محمد علیرضایی در سال ٢۰۰٨ موفق شد تا برای نخستین بار برای شنای ایران در المپیك سهمیه بگیرد. علیرضایی موفق شد در ماده ١۰۰ متر قورباغه با ثبت زمان یك دقیقه و سه ثانیه و سه صدم ثانیه ضمن کسب رکورد ورودی المپیک ٨٩ صدم ثانیه رکورد ملی این ماده که در اختیار خودش بود را بهبود بخشد. در حالی كه بسیاری به موفقیت محمد علیرضایی در المپیك امیدوار بودند اما بر اساس قرعه مسابقات و جدول مرحله مقدماتی ماده ١۰۰ متر قورباغه، نماینده شنای ایران باید در كنار نماینده رژیم غاصب صهیونیست به آب می‌زد. با این شرایط علیرضایی از شركت در مسابقه انصراف داد.

محمد بیداریان، ششمین المپیكی شنای ایران
محمد بیداریان پدیده شنای ایران در سال‌های پایانی دهه ٩۰ شمسی معرفی شد. در حالی كه وضعیت شنای ایران چندان مطلوب نبود، بیداریان با شیب ملایمی به سوی پیشرفت حركت می‌كرد. او سرانجام در فاصله زمانی یكسال مانده تا المپیك به عنوان امید اول كشور برای كسب سهمیه مطرح شد و زیر نظر خشایار حضرتی تمرینات خود را آغاز كرد. او در رقابت‌های جایزه بزرگ دبی با درخشش فوق العاده‌ای كه داشت نگاه‌های بسیاری را به خود جلب كرد. بیداریان در ماده ١۰۰ متر آزاد با زمان ۵١ ثانیه و ۴٧ صدم ثانیه به عنوان نخست و مدال طلای این مسابقات دست یافت. اما آسیب دیدگی وی از ناحیه زانو موجب شد تا سیر صعودی پیشرفت وی در آغاز سال ٩١ متوقف شود و بهترین شناگر ایران نتواند در مسابقات انتخابی المپیك در مالزی و تركیه كارنامه خوبی داشته باشد و سهمیه المپیك را بگیرد. بدین ترتیب بر اساس رای كمیته فنی شنا در فدراسیون و بر اساس ضوابط فدراسیون جهانی تنها وایلد كارت اعطایی به ایران در اختیار بیداریان قرار گرفت تا سرانجام وی به عنوان نماینده شنای ایران در مسابقات المپیك لندن شركت كند.

*بیوگرافی محمد بیداریان
تاریخ تولد: ٢٧ شهریور ١٣۶٧
محل تولد: تهران
تحصیلات: دیپلم
قد: ١٨۵
شروع حرفه‌ای ورزش شنا: از ٧ سالگی
مربی فعلی: یورگ وویت، خشایار حضرتی
عناوین قهرمانی بیداریان:
١- مدال نقره در ماده ۴ در ٢۰۰ متر تیمی مسابقات بین المللی غرب آسیا سال ٢۰۰۵
٢- مدال نقره و برنز مسابقات رده‌های سنی آسیا – اندونزی سال ٢۰۰۶
٣- مدال نقره و برنز مسابقات داخل سالن آسیا – ویتنام ٢۰۰٩
۴- مدال طلا در مسابقات جایزه بزرگ دبی – امارات سال ٢۰١١

بیداریان: می‌خواهم در لندن ركورد ملی را جا به جا كنم
بیداریان پس از پشت سر گذاشتن مصدومیت خود بار دیگر به شرایط حضور حرفه‌ای در مسابقات رسیده است. او در فاصله ده روز مانده به آغاز مسابقات می‌گوید: “بدون تردید المپیك مهمترین رویداد ورزشی است كه یك ورزشكار می‌تواند در آن شركت كند. متاسفانه در دوره‌های گذشته نمایندگان شنای ایران در المپیك نتوانستند ركورد ملی خود را بهبود دهند. من می‌خواهم حضور موفقی در المپیك داشته باشم و ركورد خود را ارتقا دهم. من یكسال است كه به صورت فشرده برای موفقیت در المپیك تلاش كرده‌ام و تمرینات سختی را پشت سر گذاشته‌ام. امیدوارم پس از بازی‌های المپیك وارد رده‌بندی شناگران ١۰۰ متر آزاد شوم. من برای موفقیت نیاز به آمادگی روحی دارم و سعی می‌كنم با روحیه بالا و بدون استرس به لندن بروم.”

برنامه مسابقات بیداریان در لندن:
سه شنبه ١۰ مرداد (٣١ جولای): شنا ١۰۰ متر آزاد: ساعت ١۰ صبح
محل برگزاری مسابقه: aquatics centre

آیا می‌دانید؟
– استخر شنای المپیك ١٩۰٨ لندن داخل استادیوم دوومیدانی وایت سیتی ساخته شد و مسابقات آن در فضای باز انجام می‌شد.

– در المپیك ١٩٨۴ لس آنجلس و در ماده ١۰۰ متر آزاد برای اولین بار دو شناگر آمریكایی دقیقا زمان مشابهی را ثبت می‌كنند و هر دو مدال طلای المپیك می‌گیرند.

– جانی وایس مولر اولین مردی بود كه ١۰۰ متر را زیر یك دقیقه شنا كرد اما این مرد بیرون استخر فرد مشهورتری بود چرا كه ١٢ بار با نقش تارزان روی پرده‌های سینما و تصویر تلویزیون رفته بود. وایس مولر پنج طلای المپیك را در كارنامه داشته و در سال ١٩٨۴ در سن ٨۰ سالگی درگذشت.

– مسابقات زیر آبی رفتن در المپیك ١٩۰۰ پاریس برگزار شد و هر ورزشكاری كه بیشتر زیر آب می ماند و مسافت بیشتری طی می‌كرد برنده می‌شد.

image_printپرینت مطلب